Χειροποίητα Καλλυντικά Ελιξήρια

Στο 3ο μέρος του άρθρου σχετικα με την αντιγήρανση, και αφού αναλύσαμε μία ολοκληρωμένη περιποίηση προσώπου, θα δούμε τι άλλα χειροποίητα καλλυντικα ελιξήρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να διατηρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την πολυπόθητη νεότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας.

Τι είναι το «Serum»: Είναι ένα συμπυκνωμένο προϊόν, σχεδιασμένο να μεταφέρει τα πιο δραστικά θρεπτικά συστατικά, πιο βαθιά μέσα στο δέρμα. Επίσης σταθεροποιεί την κρέμα και εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει για περισσότερη ώρα πάνω στο δέρμα και θα μεταφέρει όλα τα συστατικά της στα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. Τα φυτικά Serum μπορεί να είναι «Λιποδιαλυτά» δηλαδή έχουν σαν βάση θρεπτικά έλαια, βιταμίνες και αιθέρια (ιδανικά για περιποίηση νυκτός) και «Υδατοδιαλυτά» δηλαδή έχουν σαν βάση υαλουρονικό οξύ, τζελ αλόης, αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα και βιταμίνες (ιδανικά για όλη μέρα).


Τι εννοούμε «Σύσφιξη ματιών και χειλιών»: Το δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη, είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο από αυτό του υπόλοιπου προσώπου και γι΄αυτό το λόγο, είναι το πρώτο σημείο που προσδίδει την ηλικία. Οποιοδήποτε προϊόν εφαρμόζεται στα μάτια, ΠΟΤΕ να μην εφαρμόζετε πάνω στους δακρυγόνους αδένες. Πάντα απλώνουμε με κυκλικές κινήσεις, από την άκρη του ματιού και προς τα μέσα από την κάτω μεριά, και από το εσωτερικό του ματιού προς τα έξω, από την πάνω μεριά. Με αυτό τον τρόπο κινήστε με την αντίθετη ροή που δημιουργούνται οι λεπτές γραμμές και κατακάθονται τα υγρά, κάνοντας παράλληλα μασάζ για να διεγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος, και να ενεργοποιήσουμε τους λεπτούς μυς γύρω από τα μάτια. Τα αιθέρια έλαια καθορίζουν αν η κρέμα μας (ή τζελ ή λάδι ή κεραλοιφή) θα είναι συσφικτική, ενυδατική, για μαύρους κύκλους, πρησμένα μάτια ή συνδυασμός όλων. Ότι μπαίνει στα μάτια, μπορεί άφοβα να μπει και στα χείλη.


Τι είναι οι «Ενυδατικές κρέμες»: Ένα δέρμα αφυδατωμένο παλεύει για ενυδάτωση, με αποτέλεσμα να τραβάει νερό από το αίμα, να υποχρεώνει τους πόρους και τα αγγεία να υπερλειτουργούν και να μην ασχολείται με σημαντικές λειτουργίες, όπως η αναγέννηση των κυττάρων, η θρέψη και η ανάπλαση. Μία ενυδατική μπορεί να περιέχει και αντιηλιακή προστασία, εκτός κι αν εφαρμοστεί πάνω από την κρέμα ημέρας, μία αντιηλιακή προσώπου. Επίσης σε μία ενυδατική κρέμα ημέρας, μπορούν να προστεθούν αντιγηραντικά, αναζωογονητικά, καταπραϋντικά, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια. Οι κρέμες νυκτός είναι εξ ορισμού πιο βαριές, έτσι ώστε να απορροφώνται σιγά-σιγά από το δέρμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου και να βοηθούν στο να εκτελέσει τις ευεργετικές λειτουργίες του. Οι κρέμες νυκτός  έχουν μία πληθώρα από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, εκχυλίσματα, αντιοξειδωτικά, συσφικτικά κ.α. Συνήθως οι κρέμες νυκτός περιέχουν κάποια φωτοευαίσθητα συστατικά (πχ αιθέριο έλαιο λεμόνι) και γι΄αυτό πρέπει να φοριούνται μόνο νύχτα και πάντα να αφαιρούνται τα υπολείμματα της το πρωί.



Τι είναι οι «Κεραλοιφές ή Κηραλοιφές»: Είναι μια πανάρχαια Ελληνική συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης του δέρματος. Ξεκίνησε σαν μια κρέμα λιπαρή, φτιαγμένη από 2 και μόνο φυσικά συστατικά: κερί μέλισσας και ελαιόλαδο. Το φυσικό κερί μέλισσας με 300 ουσίες σε συνδυασμό με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά που περιποιείται το δέρμα, με τον πιο φυσικό τρόπο. Η κεραλοιφή έχει πάρα πολλές χρήσεις και άλλες τόσες ιδιότητες. Έχει θεραπευτική, ενυδατική, καταπραϋντική, αντιβιοτική, επουλωτική, αντιφλογιστική, αντιμυκητησιακή, μαλακτική και αντιγηραντική δράση. Φυσικά στην εποχή μας χρησιμοποιούμε πληθώρα λαδιών και όχι μόνο ελαιόλαδο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε βοτανικά βάμματα, ανθόνερα, εκχυλίσματα, βιταμίνες και αιθέρια έλαια. Καλό θα είναι το κερί να το προμηθεύεται κάποιος από μελισσοπαραγωγό και όχι από μαγαζιά καλλυντικών γιατί εκτός από κερί μέλισσας βάζουν μέσα και παραφίνη. Μία καλλυντική κεραλοιφή μπορεί να είναι ημέρας, νυκτός και ματιών, ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει. 


Τι είναι το «Scrub»: Το δέρμα ανανεώνει καθημερινά τα κύτταρα του δημιουργώντας συνεχώς νέα, τα οποία όταν πεθαίνουν «κάθονται» στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν στην επιδερμίδα, την κάνουν θαμπή και τραχιά. Όσο μεγαλώνουμε η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται, οπότε επιβάλλεται συχνότερη  απολέπιση. Τα απολεπιστικά προϊόντα βοηθούν την επιδερμίδα να απομακρύνει  τα νεκρά κύτταρα και να αναδείξει τη χαμένη λάμψη της.

Τι είναι η «Μάσκα προσώπου»: Αποτελείται από πολύ ισχυρά και δραστικά συστατικά και γι΄αυτό το λόγο, πρέπει να χρησιμοποιούνται είτε σαν επιπλέον βήμα μία φορά την εβδομάδα, είτε σε περιπτώσεις όπου το πρόσωπο χρειάζεται άμεση επανόρθωση ή ανάκαμψη. Ως έτοιμο προϊόν μία μάσκα, μπορεί να περιέχει  άργιλο γιατί τραβάει τις τοξίνες και τη λιπαρότητα, γαλακτοκομικά προϊόντα,  ανθόνερα, βιταμίνες, μέλι, αιθέρια έλαια κ.α.


Ας επιλέξουμε λοιπόν με σύνεση ότι χρειάζεται το δέρμα μας. Τα φυσικά χειροποίητα καλλυντικά, είναι προσιτά, οικονομικά και απόλυτα φιλικά προς το σώμα μας. Για επίλογο, θα χρησιμοποιήσω τον πρόλογο του 1ου άρθρου γιατί τα λέει όλα... 

Ζούμε σε μία εποχή όπου πολιορκούμαστε καθημερινά από χημικά φάρμακα, από συνθετικά συντηρητικά, από ψεύτικες μυρωδιές και ανθυγιεινά πανάκριβα καλλυντικά, που επιβαρύνουν το σώμα και τα κύτταρα μας. Γενικότερα βιώνουμε μία ισχυρή μορφή παραπληροφόρησης σε ότι φυσικό, φυτικό και υγιεινό. Αν θέλουμε να απελευθερωθούμε από αυτή την πολιορκία, καλό είναι να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε μόνες μας την υγεία του σώματος και του νου μας, καθώς επίσης και τη διατροφή μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. 

Κάλλη Σκαρλάτου

Βιβλιογραφία: Sensities 
Αρχική σελίδα
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και / ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο: Kalli Skarlatou Blog ® Καθώς και στα ονόματα των συγγραφέων ως Πηγή!
| © Copyrights 2015 Kalli Skarlatou Blog ® |