ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Το ήπαρ είναι το χημικό εργοστάσιο του σώματος. Μετατρέπει τις πρώτες ύλες που λαμβάνει από τις τροφές, σε άμεσα χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες, και τις τοξικές ουσίες σε υλικά που αποβάλλονται από το παχύ έντερο και τους νεφρούς. Μεταβολίζει τα λίπη, τρέφει και αποτοξινώνει όλον τον οργανισμό. Το ήπαρ εποπτεύει την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των κυττάρων του οργανισμού. Έχει την ικανότητα να αναπλάθεται έπειτα από τραυματισμούς, αλλά δεν έχει την ικανότητα να καθαρίζει το δικό του αποχετευτικό σύστημα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χολόλιθοι υπάρχουν μόνο στην χοληδόχο κύστη. Όμως χολόλιθοι και λίθοι συκωτιού εμφανίζονται και στο ήπαρ. Όταν το ήπαρ περιέλθει σε συμφόρηση είναι βέβαιο ότι θα επακολουθήσει ασθένεια. Κάθε μορφή δυσλειτουργίας, ανεπάρκειας ή αφύσικης ανάπτυξης των κυττάρων, οφείλεται σε κακή λειτουργία του ήπατος.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΥΠΑΤΟΣ


  • Παραγωγή Χολής (1 λίτρο καθημερινά) για να μας βοηθήσει να χωνέψουμε την τροφή μας
  • Διάσπαση λιπών
  • Σύνθεση λιπών
  • Διάσπαση πρωτεϊνών (της τροφής)
  • Σύνθεση πρωτεϊνών (για τον οργανισμό)
  • Μετατρέπει την αμμωνία σε ουρία 
  • Διασπά τους μονοσακχαρίτες (από την τροφή) και τους κάνει γλυκόζη
  • Όταν υπάρχει περίσσευμα την αποθηκεύει σε γλυκογόνο, για να μπορεί ο οργανισμός να το χρησιμοποιήσει σαν κινητήριο δύναμη, όταν το έχει ανάγκη
  • Όταν υπάρχει περίσσευμα σε αμινοξέα, τα κάνει γλυκόζη
  • Ρυθμίζει τα κανονικά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα μας, σημαντικό για όσους έχουν προδιάθεση για ζαχαροδιαβήτη 
  • Αδρανοποιεί τοξικές ουσίες (αλκοόλ, βαρέα μέταλλα, φάρμακα…) και καθαρίζει το αίμα από ότι το δηλητηριάζει
  • Αδρανοποιεί τις περιττές ορμόνες και καταστρέφει τις ισταμίνες
  • Καθαρίζει και φιλτράρει περίπου 1,1 έως 1,6 λίτρα αίματος το λεπτό, σε καθημερινή βάση 
  • Άμυνα με μακροφάγα κύτταρα
  • Αιμοποιητικό όργανο στα νεογνά (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων)
  • Βοηθάει στην πήξη του αίματος 
  • Μεταβολίζει τις ορμόνες που περισσεύουν 
  • Αποθήκη σιδήρου 
  • Αποθήκη γλυκογόνου
  • Αποθήκη βιταμινών Β12 , D , A, Ε, Κ 
  • Διεξάγει 500 περίπου διεργασίες (χημικές διακλαδώσεις) 



Αν το συκώτι μας δεν έχει κανονική φυσιολογική λειτουργία, τότε καμία θρεπτική ουσία, βιταμίνη και μεταλλικά άλατα (σίδηρος), δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό μας. Επίσης χωρίς γλυκογόνο, είναι αδύνατον να έχουμε ικανοποιητική και φυσική θερμοκρασία, ζωτικότητα και ενέργεια. Ο δε θυρεοειδής και τα επινεφρίδια, δεν θα έχουν κανονικό και φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Γι΄αυτό στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, το συκώτι είναι συνήθως άτονο, νωθρό και ανίκανο να αποθηκεύσει την απαιτούμενη γλυκόζη.

Με την αποσυμφόρηση του ήπατος, τα 60 με 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού λαμβάνουν επαρκές οξυγόνο, θρεπτικές ουσίες και αποβάλλουν άχρηστα και επιβλαβή προϊόντα μεταβολισμού, διατηρώντας την ισορροπία νευρικού , ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτοξινωμένο και λειτουργικό ήπαρ σημαίνει υγεία. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν ικανοποιητικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στο αίμα ενώ μπορεί να υποφέρουν από ηπατική συμφόρηση. Εξαιτίας της εκπληκτικής αρχιτεκτονικής του φαίνεται να λειτουργεί φυσιολογικά (φυσιολογικές τιμές αίματος) ακόμα και αν έχει χάσει το 60% της αρχικής του αποτελεσματικότητας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι οι συμβατικές αιματολογικές εξετάσεις δεν είναι ικανές να μας προφυλάξουν απόλυτα.
 


Επίσης το γεγονός ότι το συκώτι δεν πονάει, προκαλεί κίνδυνο για όποιον το επιβαρύνει αργά και σταθερά.

Με το πρόγραμμα αποτοξίνωσης του ήπατος και της χολυδόχου κύστης πολλά παθολογικά προβλήματα αποκαθίστανται. 




Με τον καθαρισμό αυτού του ζωτικής σημασίας οργάνου, μπορείτε να ανατρέψετε την επιδείνωση πολλών χρόνιων ή μη παθήσεων. Μπορείτε να επιφέρετε την αποκατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών. Η διαδικασία γίνεται με ειδικό τρόπο και ειδικά όταν τα προβλήματα είναι χρόνια και έντονα. Έτσι αποφεύγουμε στο μέλλον πιθανές ασθένειες του οργανισμού, λόγω της γρήγορης απελευθέρωσης πολλών τοξινών στο σώμα, μέσω της αποτοξίνωσης.



Προετοιμασία σε Καθημερινή βάση για 6 μέρες πριν την αποτοξίνωση:



Χρειαζόμαστε Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (υψηλής ποιότητας – ψυχρής έκθλιψης) χυμό μήλου, χυμό λεμονιού, χυμό γκρέιπφρουτ και Άλατα Epsom

  • Πίνουμε μια κουταλιά της σούπας λαδολέμονο, 10 λεπτά πριν από τα 2 κυρίως γεύματα. (Κάθε φορά το ανακατεύουμε έως ότου γίνει γαλακτώδες). Το λαδολέμονο γίνεται με ίση ποσότητα χυμό λεμονιού και Βιολογικό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Πίνοντας το 10 λεπτά πριν τα γεύματα διεγείρουμε το ήπαρ, να εκκρίνει περισσότερη χολή.
  • Επίσης πίνουμε απαραίτητα 1 λίτρο χυμό μήλου την ημέρα (ο καλύτερος είναι φρέσκο στυμμένος χυμός από βιολογικά μήλα). Πίνετε το χυμό αργά σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μέχρι το απόγευμα, ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ούτε 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά. Το μηλικό οξύ στον χυμό μήλου, μαλακώνει το ήπαρ και τις πέτρες στη χολή και διευκολύνει την αποβολή τους.
  • Βοηθητικά μπορούμε να βάζουμε κομπρέσες με καστορέλαιο 2-3 φορές την εβδομάδα, πάνω από την περιοχή του ήπατος της χοληδόχου κύστης και των νεφρών.
  • Οι υποκλυσμοί (3-4 κλύσματα την εβδομάδα) βοηθούν και είναι σημαντικοί και απαραίτητοι, για να καθαρίσει το έντερο γιατί αλλιώς οι πέτρες δεν θα μπορέσουν να περάσουν, όταν κάνουμε τον τελικό καθαρισμό. Επίσης είναι απαραίτητοι και όλη την επόμενη εβδομάδα. 
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καλό είναι αποφεύγουμε την κατανάλωση πρωτεϊνών, τα ζωικά προϊόντα και τα λίπη, τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.


Σημείωση: Ο Andrea Moritz στο βιβλίο του «Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής» συστήνει όχι  απλούς υποκλυσμούς, αλλά απαραίτητα 2 με 3 υδροκαθαρμούς παχέος εντέρου, πριν την πρώτη ηπατική αποτοξίνωση. Επίσης 2 με 3 μετά την ολοκλήρωση της. Υποστηρίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε κάθε κίνδυνο, παραμονής των λίθων στο παχύ έντερο…  


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ:

Συνήθως γίνετε Σαββατοκύριακο



1. Το Σάββατο το πρωί ξεκινάμε με τον χυμό μήλου, με το κλύσμα και ένα πολύ ελαφρύ πρωινό, αποφεύγοντας όλα τα λίπη αυτή την ημέρα. Αυτό σημαίνει όχι βούτυρο, έλαια, ζωικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, κλπ. Μην καταναλώνετε τρόφιμα ή άλλα ποτά μετά το πρωινό, εκτός από οργανικά μήλα και νερό. Μπορεί να τρώμε όσα μήλα, και νερό, θέλουμε μέχρι τις 2μμ.
2. Στις 2μμ σταματάμε να τρώμε μήλα και συνεχίζουμε μόνο με το να πίνουμε νερό. Είναι απαραίτητο να πίνουμε μόνο νερό, ειδάλλως μπορεί να μην αποβληθεί κανένας χολόλιθος.
3. Στην συνέχεια στις 5μμ φτιάχνουμε τα Άλατα Epsom:
Ανακατεύουμε 4 κουταλιές της σούπας αλάτι Epsom σε 3 ποτήρια νερό, και το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Προαιρετικά προσθέτουμε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού για την εξουδετέρωση της κάπως πικρής γεύσης των αλάτων.
4. Στις 6μμ πίνουμε το ένα μέρος του μείγματος
5. Στις 8μμ πίνουμε ακόμη ένα μέρος του μείγματος
Ο σκοπός των αλάτων Epsom είναι να βοηθήσουν να χαλαρώσει το έντερο και να καθαρίσει την εντερική οδό. Ξεπλένουν το έντερο από τα στάσιμα απόβλητα εύκολα, διαστέλλουν την χοληφόρο πόρο και διευκολύνουν την αποβολή των χολόλιθων. Επίσης μας προετοιμάζουν για το μείγμα του ελαιόλαδου και του γκρέιπφρουτ. Μετά τη λήψη των αλάτων Epsom, ενδέχεται να αρχίσει το έντερο να αδειάζει αν και για πολλούς ανθρώπους, τα άλατα δρουν περισσότερο ως τονωτικό του εντέρου αντί να προκαλούν διάρροια αμέσως.
6. Στις 10μμ αναμειγνύουμε σε ένα ποτήρι, ίσα μέρη ελαιόλαδο μαζί με φρέσκο στυμμένο και σουρωμένο χυμό γκρέιπφρουτ.
7. Στη συνέχεια, πίνουμε το μείγμα και ΞΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ. Εφαρμόζουμε μια κομπρέσα καστορέλαιο πάνω από την περιοχή του ήπατος / χοληδόχου κύστης και ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μας στο δεξί πλευρό, μαζεύουμε τα πόδια μας προς το στέρνο. Παραμένουμε σ΄αυτή τη στάση ήρεμοι, απόλυτα σιωπηλοί και εστιασμένοι στο συκώτι μας, για 20 λεπτά. Μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τις πέτρες να μετακινούνται. Δεν θα έχετε σπασμούς ή πόνους, γιατί τα άλατα Epsom, διατηρούν τις βαλβίδες του χοληδόχου πόρου ανοιχτές και χαλαρές. Επίσης η χολή που εκκρίνεται μαζί με τους λίθους, διατηρεί τους χοληδόχους πόρους καλά λιπασμένους.
8. Μετά τα 20 λεπτά μπορούμε να κοιμηθούμε. Μπορεί να αισθανθούμε λίγο ναυτία κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σας, απελευθερώνει τοξίνες που έχουν αποθηκευθεί τόσο στην χοληδόχο κύστη, όσο και στο ήπαρ. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι φυσιολογικό και σηματοδοτεί ότι η διαδικασία λειτουργεί. Εάν μας έρχεται εμετός κάνουμε, δεδομένου ότι αυτό είναι μια φυσιολογική απελευθέρωση των τοξινών. Για εκείνους που δεν αισθάνονται ναυτία, μην ανησυχείτε, απλά μπορεί να μην έχετε πολλές αποθηκευμένες τοξίνες.

9. Πρέπει να βάλουμε το ξυπνητήρι μας στις 6πμ το πρωί και να πιούμε το άλλο μέρος από το μίγμα με τα άλατα EPSOM
10. Πίνουμε το τελευταίο ποτήρι 2 ώρες αργότερα στις 8πμ.
11. Στις 10πμ πίνουμε φρέσκο χυμό και
12. Στις 10.30πμ μπορούμε να φάμε λίγα φρέσκα φρούτα
13. Στις 12μμ μπορούμε να φάμε ένα ελαφρύ γεύμα

Συνεχίζουμε να τρώμε ελαφρά γεύματα και τις επόμενες μέρες…

 
Σημείωση: Πίνουμε νερό όποτε διψάμε. Ωστόσο δεν πρέπει να πιούμε νερό μόλις θα έχουμε πάρει τα άλατα Epsom  και κατά τις 2 πρώτες ώρες, που ακολουθούν την κατανάλωση του ελαιώδους μείγματος.  

Έχουμε καθαρίσει το ήπαρ και την χοληδόχο κύστης μας, από πέτρες και τοξίνες. Μπορείτε επίσης να δείτε επιπλέον πέτρες και στις επόμενες κενώσεις του εντέρου. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με ένα άλλο κλύσμα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν παρέμειναν πέτρες στο σύστημά μας. Οι περισσότεροι χολόλιθοι έχουν χρώμα μπιζελιού και επιπλέουν στο νερό της τουαλέτας. Οι λίθοι έχουν διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, γιατί η χολή ευθύνεται για το πράσινο χρώμα τους. Έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Οι ανοιχτόχρωμοι είναι οι πιο νέοι και οι σκουρόχρωμοι είναι οι παλαιότεροι. Μερικές φορές αποβάλλονται κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες… Οι λευκοί ή υπόφαιοι λίθοι, είναι ασβεστοποιημένοι χολόλιθοι, που περιέχουν βαρύτερες τοξικές ουσίες και μικρότερα ποσοστά χοληστερόλης.




Ο καθαρισμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 εβδομάδες και αυτό μπορεί να γίνει από 8 έως και δώδεκα φορές. Η 6ήμερη προετοιμασία θα ξεκινάει  απαραίτητα μετά την πάροδο των  3 εβδομάδων. Συνεχίζουμε τους καθαρισμούς του συκωτιού, ώσπου να μην εξέρχονται λίθοι για 2 συνεχείς αποτοξινώσεις.

Μπορούμε να πίνουμε αφέψημα από γαιδουράγκαθο τουλάχιστον για μια εβδομάδα μετά, γιατί βοηθάει τόσο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, όσο και στην ανάπλαση του συκωτιού. Επίσης προσθέτουμε βότανα αποτοξινωτικά και καθαριστικά των νεφρών, γιατί με τον καθαρισμό επιβαρύνονται και τα νεφρά.


Τροφές που βοηθούν στη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού

Τονωτικό ρόφημα, το οποίο θα συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του ύπατος, στην ξεκούρασή του και στη σωστή του λειτουργία:
1 μήλο
4
καρότα
1
λεμόνι
1
παντζάρι
1 χούφτα
μαϊντανό

Όλα μας τα υλικά φροντίζουμε να είναι φρέσκα. Τα βάζουμε στο μπλέντερ ή στον αποχυμωτή και είναι έτοιμος ο χυμός μας. Ο χυμός αυτός προσφέρει τόνωση και αποτοξίνωση στο συκώτι μας και καλό θα ήταν να κάνουμε κούρα μιας εβδομάδας με αυτόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν θέλουμε και μας αρέσει η γεύση, μπορούμε ή να προσθέσουμε ή να κάνουμε παραλλαγές με άγρια ραδίκια ή σπανάκι ή λαχανίδες.
Παρακάτω υπάρχουν τροφές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην διατροφή σας, προκειμένου να διατηρήσετε το συκώτι υγιές.
  • Το σκόρδο περιέχει πολλές θειούχες ενώσεις που ενεργοποιούν τα ηπατικά ένζυμα, τα οποία ευθύνονται για την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Περιέχει allicin και σελήνιο, δύο ισχυρά θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα βοηθούν στην προστασία του συκωτιού από την τοξική βλάβη και το βοηθούν στην διαδικασία της αποτοξίνωσης.
  • Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυσική βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, 2 ισχυρά καθαριστικά ήπατος. Επίσης περιέχει μια ένωση φλαβονοειδών, που είναι γνωστή ως ναριγκενίνη και αναγκάζει το συκώτι να κάψει λίπος, αντί να το αποθηκεύσει.
  • Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος φυτικού αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχτεί σε μελέτες, ότι εξαλείφει την συσσώρευση λίπους στο συκώτι και προωθεί την σωστή λειτουργία του συκωτιού. Επίσης αυτό το ισχυρό φυτικό ρόφημα προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, διαφορετικά θα συσσωρευόντουσαν και θα προκαλούσαν σοβαρή ζημιά.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως πικρά χόρτα, ρόκα, χόρτα πικραλίδας, σπανάκι, και το κιχώριο περιέχουν πολλές καθαριστικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα που πιθανόν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στο συκώτι. Τα φυλλώδη λαχανικά εξαλείφουν τα φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα από τον οργανισμό και προωθούν την δημιουργία και την ροή του καθαρισμού της χολής.
  • Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ενώσεις που παράγουν γλουταθειόνη και προωθεί ενεργά την υγεία του συκωτιού προστατεύοντας το από την τοξική υπερφόρτιση, ενισχύοντας την διαδικασία του καθαρισμού. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 ή 2 αβοκάντο την εβδομάδα για μόλις 30 ημέρες, μπορεί να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο ήπαρ.
  • Τα καρύδια τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα l-arginine, γλουταθειόνης και ωμέγα-3 λιπαρά οξέων, βοηθάνε στην αποτοξίνωση του συκωτιού από την αμμωνία. Επίσης βοηθούν στην οξυγόνωση του αίματος και το απόσταγμα από το φλοιό τους, συχνά χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του συκωτιού.
  • Η κουρκουμίνη είναι μία από τις πιο ισχυρά τροφές για την διατήρηση ενός υγιούς ήπατος, έχει αποδειχτεί ότι το προστατεύει ενεργά από την τοξική βλάβη και ακόμη αναζωογονεί τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα. Επίσης ενισχύει την φυσική παραγωγή της χολής και προωθεί την συνολική λειτουργία της χοληδόχου κύστης, που αποτελεί ένα άλλο όργανο καθαρισμού του οργανισμού.
  • Τα παντζάρια και τα καρότα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικά φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση και στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος.
  • Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη και διαθέτουν τα χημικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για τον καθαρισμό και την απελευθέρωση των τοξινών από την πεπτική οδό. Αυτό καθιστά το συκώτι ικανό να χειριστεί το τοξικό φορτίο ευκολότερα, κατά την διάρκεια της διαδικασίας του καθαρισμού.
  • Βιολογικά έλαια υψηλής πίεσης όπως ελαιόλαδο, έλαιο κάνναβης και λινέλαιο είναι σπουδαία για το ήπαρ όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο. Βοηθούν τον οργανισμό παρέχοντας μια βάση λιπιδίων που μπορούν να ρουφήξουν τις βλαβερές τοξίνες του σώματος. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν ένα μέρος της τοξικής υπερφόρτωσης μακριά από το συκώτι.
  • Σιτηρά όπως το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε βιταμίνες B-complex που είναι γνωστές για την βελτίωση του συνολικού μεταβολικού λίπους, της λειτουργίας και της αποσυμφόρησης του συκωτιού. Είναι προτιμότερο να τρώτε τροφές με ολόκληρο το σπόρο και να αποφεύγετε το άσπρο αλεύρι.
  • Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι θα αυξήσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό σας προσθέτοντας την παραγωγή ένζυμων στο ήπαρ. Αυτά τα φυσικά ένζυμα βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξίνων από το σώμα σας και με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος του καρκίνου.
  • Τα λεμόνια και τα limes περιέχουν πολύ υψηλά ποσά βιταμίνης C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό στην σύνθεση τοξικού φορτίου σε μια ουσία που μπορεί ν' απορροφηθεί από το νερό. Πίνοντας φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού ή χυμό lime το πρωί βοηθάτε στην τόνωση του συκωτιού.
  • Η κατανάλωση του λάχανου βοηθάει στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ένζυμων, τα οποία αποβάλλουν τις τοξίνες. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερο λαχανοσαλάτα, λαχανόσουπα και ξινολάχανο.
  • Άλλα τρόφιμα που καθαρίζουν το συκώτι είναι αγκινάρα, σπαράγγια και λαχανάκια Βρυξελλών.

Η μέθοδος αποτοξίνωσης του ήπατος και της χολής, που περιγράφετε πιο πάνω, παρατίθεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς λόγους και βασίζεται στις προτάσεις και απόψεις του Andrea Moritz ο οποίος όμως δεν φέρει καμία ευθύνη, για οποιαδήποτε παρενέργεια προκύψει από τη χρήση των σκευασμάτων και μεθόδων που περιγράφονται.

Κάλλη Σκαρλάτου

Βιβλιογραφία:
Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής, Dr Andreas Moritz
Συκώτι – Χολή – Έντερα, Νίκος Φοράδης – Αγωγή Υγείας

Αρχική σελίδα
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και / ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο: Kalli Skarlatou Blog ® Καθώς και στα ονόματα των συγγραφέων ως Πηγή!
| © Copyrights 2015 Kalli Skarlatou Blog ® |