Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ


Η αρρώστια είναι το αποτέλεσμα συσσωρευμένων δηλητηριωδών ουσιών και πηγμένου αίματος, σ΄ολόκληρο το σώμα. Αυτές οι δηλητηριώδεις ουσίες (τοξίνες) αποκρυσταλλώνονται και εναποθέτονται στα μέλη, στους μυς και στα κύτταρα του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, προσβάλλεται όλο το σώμα καθώς οι συσσωρευμένες τοξίνες καταστρέφουν πρώτα-πρώτα τα όργανα με τη μικρότερη αμυντική ικανότητα.  Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε, με το να δημιουργούμε τις αρρώστιες και το υπόλοιπο, με το να προσπαθούμε να απαλλαγούμε απ΄αυτές. Συνεχώς ανακαλύπτονται νέα και ισχυρότερα φάρμακα και αντιβιοτικά για να καταστρέψουν αυτό που θεωρεί κανείς σαν αιτία της ασθένειας. Βακτηρίδια και ιοί είναι οι αιτίες για τις αρρώστιες μας. Όμως μπορούν να είναι και φίλοι μας αν (έχοντας τη γνώση) τους δώσουμε τη δυνατότητα, να καταβροχθίσουν  τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων μέσα στο σώμα μας. Έτσι αντί να είναι εχθροί μας, μας βοηθούν να απελευθερώσουμε το σώμα μας από βακτηρίδια και ιούς. Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να δούμε όλες τις αρρώστιες, σαν μία και μοναδική αρρώστια τη δηλητηρίαση… Αν αποτοξινωθούμε και στη συνέχεια αρχίσουμε να τρεφόμαστε σωστά, χτίζουμε ένα υγιές σώμα και διώχνουμε με ένα χτύπημα όλες τις αρρώστιες. 
Η «Αρχή της θεραπευτικής ασιτίας» της «Μονοφαγίας» και της «Νηστειοθεραπείας» συνίσταται στη μετάβαση του οργανισμού προς την «Εσωτερική διατροφή». Το πεινασμένο αίμα διαλύει οτιδήποτε περιττό, άλατα, πέτρες, κύστεις, πολύποδες κ.α. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλεται η περιττή ενέργεια και το σώμα διατηρεί την ισορροπία του. Κατά τη διάρκεια της νηστειοθεραπείας δεν θεραπεύεται μόνο το άρρωστο όργανο, αλλά ολόκληρο το σώμα. Ελευθερώνονται τα ενεργειακά κανάλια, αποκαθίσταται η αιμοτροφοδότηση με φυσιολογικό τόπο. Αποβάλλονται τα συσσωρευμένα επί χρόνια δηλητήρια και κάθε κύτταρο του σώματος, γεμάτο δύναμη πια αρχίζει να αναπνέει. Επειδή με τη διακοπή της τροφής αρχίζει αμέσως η κάθαρση του οργανισμού, οι τοξικές και άχρηστες ουσίες από τους ιστούς κατευθύνονται στο αίμα, για να αποβληθούν μέσω του απεκκριτικού συστήματος. Το ποσοστό τους όμως στο αίμα υπερβαίνει την υποφερτή ποσότητα με αποτέλεσμα να προκαλείται δηλητηρίαση, που με τη σειρά της προκαλεί αδιαθεσία. Οι πόνοι στον οργανισμό ανάβουν κόκκινα λαμπάκια, ένδειξη ότι ο οργανισμός υποφέρει από το ίδιο του το δηλητήριο.
Αυτή η κατάσταση όμως αλλάζει με την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Για να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποτοξινωθεί πιο ανώδυνα, είναι απαραίτητες κάποιες δραστηριότητες που αφορούν την υγιεινή και τη φροντίδα του…

  1. Πρωινή  Ελαιοθεραπεία στόματος για αποβολή τοξινών
  2. Βούρτσισμα της επιδερμίδας (ξηρό μασάζ) 3-5 λεπτά
  3. Ζεστό μπάνιο ή ζεστό ντους κάθε βράδυ
  4. Διαλογισμός Κάθαρσης  ιδανική επιλογή κατά τη διάρκεια του ντους  (πνευματική αποτοξίνωση) 
  5. Καθημερινή Αφόδευση (απαραίτητα) και αν χρειαστεί και καθημερινός υποκλυσμός με χλιαρό νερό και λίγο λεμόνι για βαθύ καθαρισμό των εντέρων
  6. Ξεκούραση και γενικότερα ανάπαυση, επαρκής ύπνος
  7. Περπάτημα (ιδανικά στη φύση, στη θάλασσα, στο πάρκο, τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα)
  8. Αναπνοές για καλύτερη οξυγόνωση του αίματος
  9. Αρκετό Νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο
  10. Χαρούμενη διάθεση χωρίς πίεση και άγχος. Αποχή από ειδήσεις, εφημερίδες, κλπ (νοητική αποτοξίνωση) 
  11. Θετική Ψυχολογική Υποστήριξη από τους γύρω σας και ειδικά το στενό σας περιβάλλον  σ΄αυτό που κάνετε ή συνειδητή αποχή μέχρι να ολοκληρώσετε  (συναισθηματική αποτοξίνωση)
  12. Ημίλουτρα ή Αποτοξινωτικά Βοτανόλουτρα
  13. Κολύμπι (αν το επιτρέπει ο καιρός και οι συνθήκες)
  14. Ηλιοθεραπεία και Αεροθεραπεία (αν το επιτρέπει ο καιρός και οι συνθήκες)
Οι ενδείξεις ότι το σώμα μας έχει περάσει σε φάση εσωτερικής βαθιάς αποτοξίνωσης είναι:


  • Επίχρισμα γλώσσας
  • Δυσοσμία σώματος (αναπνοής , ιδρώτα κλπ)
  • Θολά ούρα, δύσοσμα ούρα
  • Δύσοσμα κόπρανα
  • Κεφαλαλγία και πονοκέφαλος
  • Γενική κατάπτωση και αίσθημα εξασθένησης
  • Ναυτία και πιθανά Ρίγη
  • Πιθανή αύξηση ροής κολπικών υγρών
  • Πιθανή αλλαγή έμμηνου κύκλου

Όλο αυτό που συντελείται σαν εσωτερική κάθαρση του σώματος, είναι η «Θεραπευτική κρίση» που δεν πρέπει κανείς να φοβάται. Απεναντίας είναι ότι ακριβώς προσδοκάται από την εφαρμογή της αποτοξινωτικής διαδικασίας.
Όταν συντελεστεί η αποτοξίνωση σε όλα τα επίπεδα, οι δυνάμεις όχι μόνο επιστρέφουν, αλλά και η αντοχή και η ζωντάνια αυξάνεται. Το δέρμα γίνεται πιο φωτεινό, η επιδερμίδα πιο ελαστική και τα μαλλιά λαμπερά.
Προτεινόμενες μέθοδοι Αποτοξίνωσης, Νηστείας και Μονοφαγίας από τον γιατρό Dr Bernard Jensen (ιδρυτή της υδροθεραπείας και υδροκαθαρμού  παχέος εντέρου):

  • 11ήμερη Δίαιτα Αποτοξίνωσης  (με χυμούς, φρούτα, λαχανικά)
  • Εβδομαδιαία Νηστεία  (1 ημέρα την εβδομάδα καταναλώνουμε μόνο φυσικούς χυμούς και φρούτα)
  • Σταφυλοθεραπεία (μόνο σταφύλι) 5 έως 15 ημέρες
  • Καρπουζοθεραπεία (μόνο καρπούζι) 3-5 ημέρες
  • Καροτοθεραπεία (μόνο καρότο) 3 έως 15 ημέρες
  • Νηστεία Χλωροφύλλης (μόνο υγρή χλωροφύλλη διαλυμένη σε νερό) 3-4 ημέρες
Οποιαδήποτε αποτοξινωτική διαδικασία επιλεχθεί για περισσότερο διάστημα των 15 ημερών, επιβάλλει την γνωμάτευση και παρακολούθηση από έμπειρο «Υγιεινιστή Γιατρό» που ασχολείται με αποτοξινώσεις ή «Υγιεινιστή Διατροφολόγο». 
Όταν ολοκληρώνουμε μια νηστεία, μονοφαγία, αποτοξίνωση, δεν επιστρέφουμε αμέσως στην καθημερινή μας διατροφή. Όσο καιρό τηρούσαμε μία νηστεία, τόσος χρόνος απαιτείται για να αρχίσουμε να καταναλώνουμε πλήρη γεύματα σε τακτική βάση.
Κάποιες θετικές συνήθειες που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, μπορούμε να τις συνεχίσουμε και να τις εντάξουμε στον γενικότερο τρόπο ζωής μας (πχ περπάτημα, διαλογισμός, αναπνοές… κλπ).



Ανάλυση Δραστηριοτήτων



1. Ελαιοθεραπεία στόματος




Θα χρειαστείτε Ελαιόλαδο, ή Σησαμέλαιο. Το πρωί βάλτε μία κουταλιά της σούπας λάδι στο στόμα σας, χωρίς να το καταπιείτε. Στριφογυριστέ την ποσότητα λαδιού μέσα στο στόμα σας και περάστε το μέσα από τα δόντια σας, για 3 με 4 λεπτά. Έτσι, το λάδι θα αναμειχθεί με το σάλιο και θα ενεργοποιηθούν ένζυμα τα οποία προσελκύουν τοξίνες από το αίμα. Θα φτύσετε το λάδι έπειτα από 3 με 4 λεπτά. Θα διαπιστώσετε ότι το λάδι αποκτά γαλακτώδες, λευκό ή κίτρινο χρώμα, αφού είναι κορεσμένο από τοξίνες και δισεκατομμύρια επιβλαβή βακτήρια. Μπορείτε μετά να βουρτσίσετε καλά τα δόντια σας. Συνιστάται να ξύσετε τη γλώσσα.
*** Έχει αποδειχτεί ευεργετική για πολλές διαταραχές, όπως οι παθήσεις του αίματος, πνευμονικές και ηπατικές διαταραχές, παθήσεις δοντιών και ούλων, πονοκέφαλοι, δερματοπάθειες, πεπτικά έλκη, εντερικές διαταραχές, ανορεξία, παθήσεις καρδιάς και νεφρών, εγκεφαλίτιδα, νευρολογικά προβλήματα, ένδεια μνήμης, γυναικολογικές διαταραχές και οίδημα στο πρόσωπο.              


 2. Βούρτσισμα της επιδερμίδας (με ξύλινη βούρτσα από φυσική τρίχα)





Με σταθερές, επιμήκεις αλλεπάλληλες κινήσεις με μαλακή πίεση βούρτσισε το στεγνό δέρμα σου, πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά περνώντας κάθε σημείο του σώματός σου εμπρός και πίσω. Ξεκινώντας από τα πέλματα, τις πατούσες και τις γάμπες, ανέβα προς τον κορμό κάνοντας κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά και τους γλουτούς. Φθάνοντας στο στέρνο και τα μπράτσα άλλαξε τη φορά, βουρτσίζοντας από τον λαιμό και τους ώμους προς την καρδιά.


  • Βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα (αίματος και λέμφου) προσφέροντας άμεση τόνωση, ευεξία, ζωντάνια και θερμότητα.
  • Η δραστηριοποίηση του λεμφικού συστήματος βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε ασθένειες και ιούς.
  • Ευεργετεί τα νεφρά (ενισχύοντας την αποτοξίνωση), καθώς και το νευρικό σύστημα.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Απαλλάσσει το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα κάνοντας την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή. Βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων.
  • Απελευθερώνει τους πόρους του δέρματος διευκολύνοντας την άδηλο αναπνοή.
  • Διεγείρει την παραγωγή σμήγματος χαρίζοντας ελαστικότητα στο ξηρό δέρμα.
  • Προσφέρει περίφημη αίσθηση ανανέωσης.

Μόνο σε στεγνό δέρμα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες, στην περιοχή του στήθους (ενδείκνυνται πιο απαλές κινήσεις, ενώ απαγορεύεται επάνω στις θηλές) και σε δερματικά προβλήματα. Το βούρτσισμα είναι επίσης απαγορευμένο σε ανοικτές πληγές, φλεγμονές, κιρσούς και φλεβίτιδα. Συστήνεται καθημερινή χρήση και πάντα σε στεγνό δέρμα, γιατί στο βρεγμένο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δημιουργεί και αίσθηση τραβήγματος στην επιδερμίδα.

* Ο καθαρισμός της βούρτσας πρέπει να γίνεται συχνά (μόνο με νερό) και να αφήνεται να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

* Αν κατά την πρώτη εφαρμογή οι τρίχες της βούρτσας σου φανούν σκληρές, βρέξε τη βούρτσα και άφησέ τη να στεγνώσει ώστε να γίνει πιο μαλακή.

* Ίσως το στεγνό βούρτσισμα να φαντάζει… σκληρό και βάρβαρο για ντελικάτες επιδερμίδες, στην πραγματικότητα όμως δίνει την αίσθηση ενός ευχάριστου, αναζωογονητικού ξυσίματος.


3. Η Αναπνοή της Μακροζωίας





Η «Διαφραγματική» ή αλλιώς «Κοιλιακή αναπνοή» είναι από τις βασικές αναπνοές στη Γιόγκα. Ακουμπήστε τη παλάμη σας πάνω στην κοιλιά και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη, με κλειστό το στόμα. Έτσι θα στείλετε τον αέρα στη κοιλιά. Νιώσετε τη κοιλιά σας να φουσκώνει σαν ένα μπαλόνι που γεμίζει με αέρα. Εκπνεύστε αργά και αισθανθείτε τη κοιλιά σας να αδειάζει. Το μυστικό είναι η βαθιά και αργή ανάσα. Αν αναπνέετε κοφτά και γρήγορα ο αέρας δεν μπορεί να φτάσει στη κοιλιά και οι πνεύμονες κουράζονται εύκολα. Για να γίνει κτήμα σας η κοιλιακή αναπνοή, επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε στη διάρκεια της ημέρας.

4. Βοτανόλουτρα



Μία από τις κύριες μεθόδους Ευεξίας και Αναζωογόνησης του Ιπποκράτη, Πατέρα της Ιατρικής Επιστήμης. Τα Βοτανόλουτρα επιτρέπουν την είσοδο των θεραπευτικών ουσιών των βοτάνων από τα εκατομμύρια πόρους του δέρματος, σε αυτούσια μορφή, δηλαδή χωρίς την επεξεργασία που υπόκεινται οι ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος. Έτσι, η απορρόφηση των συστατικών που χορηγούμε στον οργανισμό είναι άμεση. Τα Βοτανικά μίγματα είναι εμπλουτισμένα με ειδικά αντιαλλεργικά βότανα, ενώ κανένα από τα συστατικά τους δεν παρουσιάζει κάποια τοξικότητα για τον οργανισμό. Πηγή: Ειρήνη Δελημήτρου, Προϊόντα «Πανδώρα Φύση» 

Πώς γίνετε το Βοτανόλουτρο :


  • Bράζετε 1-2 κουταλιές της σούπας από το βοτανικό μίγμα σε ½ λίτρο νερό για 3 λεπτά με κλειστό καπάκι σε χαμηλή φωτιά. Σβήνετε την εστία και αφήνετε στη θέση του το χρησιμοποιούμενο σκεύος για άλλα 3-4 λεπτά.
  • Ανοίγετε το καπάκι και σουρώνετε το νερό, το οποίο είναι έτοιμο να το προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας.
  • Αφού κάνετε μπάνιο κανονικά με σαπούνι, βάζετε στην μπανιέρα νερό ώστε να βυθίζεται το σώμα σας ως τη μέση σε καθιστή θέση και προσθέτετε το βοτανικό αφέψημα, ενώ προσέχετε να είναι κλειστά οποιαδήποτε παράθυρα υπάρχουν στο χώρο. 
  • Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού ώστε να το ανέχεστε.
  • Ο ιδανικός χρόνος για τα βοτανόλουτρα είναι 20-30 λεπτά, σε καθιστή θέση ή ξαπλώνετε τελείως μέσα στο νερό, χωρίς ποτέ να πιέζεστε όσον αφορά το χρόνο ή τη θέση του σώματός σας.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε την ποσότητα του βοτανικού μίγματος που θα χρησιμοποιήσετε στο διαθέσιμο «πουγκί» και να το κρεμάσετε στην βρύση της μπανιέρας όση ώρα τρέχει το ζεστό νερό, βυθίζοντας το μετά και στο νερό έως ότου έρθει στη θερμοκρασία που μας είναι ευχάριστο να μπούμε στη μπανιέρα. Το αφήνετε μέσα στο νερό και όση ώρα διαρκεί το βοτανόλουτρο, αποφεύγοντας τη διαδικασία του βρασμού.
  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάχυση των ουσιών γίνεται πιο σωστά με τη μέθοδο του βρασμού που περιγράφεται παραπάνω.
  • Μετά το βοτανόλουτρο δεν σαπουνίζετε ούτε ξεβγάζετε το σώμα σας με νερό. Απλώς σκουπίζεστε με πετσέτα, ντύνεστε με τη συνήθη ενδυμασία για ύπνο, ενώ σκεπάζεστε με ζεστό στρωσίδι.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι ακόμα η ώρα του ύπνου, ντύνεστε και παραμένετε σε κλειστό χώρο.


Δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε νηστεία, μονοφαγία, αποτοξίνωση, η κατανάλωση:
 Καφέ
– Αναψυκτικά
– Αλκοόλ
– Ζάχαρη ή γλυκαντικό σε σκόνη




Κάλλη Σκαρλάτου

Βιβλιογραφία:
Φροντίδα του παχέος εντέρου, Dr Bernard Jensen
Αποτοξίνωση του ύπατος και της χολής, Dr Andreas Moritz
Το μονοπάτι της υγείας, Μιλένα Βραχωρίτη
Η κούρα λεμονιού, K.A.Beyer
Σταφυλο-Αποτοξίνωση, Νικόλαος Φοράδης
8 εβδομάδες για την τέλεια υγεία, Dr Andrew Weil
Προϊόντα Πανδώρα Φύση, Ειρήνη Δελημήτρου
Αρχική σελίδα
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και / ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο: Kalli Skarlatou Blog ® Καθώς και στα ονόματα των συγγραφέων ως Πηγή!
| © Copyrights 2015 Kalli Skarlatou Blog ® |