Λίγα λόγια για το δέρμα και την αντιγήρανση


Ζούμε σε μία εποχή όπου πολιορκούμαστε καθημερινά από χημικά φάρμακα, από συνθετικά συντηρητικά, από ψεύτικες μυρωδιές και ανθυγιεινά πανάκριβα καλλυντικά, που επιβαρύνουν το σώμα και τα κύτταρα μας. Γενικότερα βιώνουμε μία ισχυρή μορφή παραπληροφόρησης σε ότι φυσικό, φυτικό και υγιεινό. Αν θέλουμε να απελευθερωθούμε από αυτή την πολιορκία, καλό είναι να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε μόνες μας την υγεία του σώματος και του νου μας, καθώς επίσης και τη διατροφή μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αρμονία με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.

Αρχικά ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το δέρμα μας, γιατί γερνάμε και πως μπορούμε να καθυστερήσουμε με φυσικούς τρόπους τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων μας.

To Δέρμα μας
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Το πάχος της επιδερμίδας που είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, επηρεάζει την ταχύτητα απορρόφησης μιας ουσίας.

Ελεύθερες ρίζες
Δημιουργούνται μέσα στον οργανισμό μας και είναι επιβλαβείς για το δέρμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα κύτταρα του. Κάθε  ελεύθερη ρίζα δεσμεύει από ένα υγιές κύτταρο, και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας έτσι επιπλέον ελεύθερες ρίζες. Με αυτό τον τρόπο οξειδώνονται τα κύτταρα και ξεκινάει η διαδικασία της γήρανσης. Όταν προστατεύουμε ή επιδιορθώνουμε τα κύτταρα, μιλάμε για την διαδικασία της «Αντιγήρανσης».

Γήρανση δέρματος
Στα επίπεδα του δέρματος, οι ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν τα κύτταρα που βρίσκονται στο συνδετικό ιστό, όπως το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες και το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του. Επιπλέον με το πέρασμα του χρόνου, τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος και των άλλων συστατικών του δέρματος μειώνονται και το δέρμα χάνει την ικανότητα του να ανανεώνεται, και επίσης χάνει τις επουλωτικές και αναπλαστικές του ιδιότητες.

Προστασία του δέρματος
Αρχικά προστατεύουμε το δέρμα εξωτερικά, δηλαδή από χημικά, συνθετικά και επιβλαβή προϊόντα, paraben, τοξίνες, μολυσμένο αέρα και από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Στη συνέχεια η καλύτερη προστασία είναι τα αντιοξειδωτικά. Προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής μας (πράσινο τσάι, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, τσάι του βουνού κ.α) αλλά και μέσω των καλλυντικών (καλλυντικά με βιταμίνη Α, C και Ε, συνένζυμο Q10 κ.α).

Αναγέννηση κυττάρων
Καθώς γερνάμε η ικανότητα αναγέννησης των κυττάρων μας μειώνεται. Η φύση όμως μας έχει χαρίσει 3 ισχυρούς συμμάχους, τα βότανα τα αιθέρια έλαια και τα έλαια βάσης.

Τα «Βότανα» μπορούν να εκχυλιστούν σε γλυκερίνη (φυτικά εκχυλίσματα), σε νερό (ανθόνερα), σε λάδι (βοτανόλαδα) ή σε πόσιμο αλκόλ (βάμματα) έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φυτικά καλλυντικά. Πολλά βότανα διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, συσφικτικές, επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος, μειώνουν τα σημάδια και τις ουλές, αποχρωματίζουν τις κηλίδες και γενικότερα προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων.

Τα «Αιθέρια έλαια» με τα θρεπτικά συστατικά τους, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και νέων κυττάρων. Επίσης διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και με αυτό τον τρόπο, βοηθούν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του αίματος, να φτάσουν στα κύτταρα και στους ιστούς. Γι΄αυτό σε μία «Φυτική κρέμα» γίνεται συνδυασμός αιθέριων ελαίων για να δουλευτούν: η σφριγηλότητα και η ελαστικότητα του δέρματος, η αντιγήρανση, η επούλωση σημαδιών, η σύσφιξη κ.α.

Τα «Έλαια βάσης» εισχωρούν στα στρώματα του δέρματος και μεταφέρουν λιποδιαλυτές βιταμίνες, λιπαρά οξέα, Ω3 και 6, καροτίνη κ.α. τα οποία ενισχύουν τη δράση των ελαίων, βοηθούν στην παραγωγή σημαντικών ορμονών και γενικότερα στη θρέψη του δέρματος. Επίσης βοηθούν στην ελαστικότητα, στην ανάπλαση, στη σύσφιξη, στην ξηροδερμία και στην επούλωση του δέρματος (πχ αμυγδαλέλαιο, έλαιο καλέντουλας, βερυκοκέλαιο, λάδι αβοκάντο, σιτέλαιο κ.α).

Κάλλη Σκαρλάτου

Βιβλιογραφία: Sensities, Βάλσαμο 
Αρχική σελίδα
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και / ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο: Kalli Skarlatou Blog ® Καθώς και στα ονόματα των συγγραφέων ως Πηγή!
| © Copyrights 2015 Kalli Skarlatou Blog ® |