Τοξίνη, είναι κάθε ουσία που προκαλεί ενοχλητικά ή επιβλαβή συμπτώματα στον οργανισμό, είτε υποσκάπτοντας την υγεία μας, είτε καταναλώνοντας τις βιοχημικές μας λειτουργίες και τη λειτουργικότητα των οργάνων μας.
Οι τοξίνες επηρεάζουν κυρίως το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα, προκαλώντας σχεδόν κάθε γνωστή διαταραχή. Οι βασικές διεργασίες για την αποτοξίνωση του οργανισμού πραγματοποιούνται στο συκώτι και οι τοξίνες αποβάλλονται με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα.Ο ανθρώπινος οργανισμός προσπαθεί καθημερινά να διεκπεραιώσει τρεις βασικές λειτουργίες:
Α) την πέψη και την αφομοίωση θρεπτικών ουσιών
Β) την αποβολή και την κάθαρση (αποτοξίνωση) των άχρηστων και επιβλαβών ουσιών
Γ) την αναγέννηση των ιστών
Τη λειτουργία της πέψης και της αφομοίωσης, το σώμα την επιτελεί καλύτερα μεταξύ των ωρών 12.00 το μεσημέρι και 8.00 μ.μ.Η αποβολή των περιττών ουσιών, πραγματοποιείται μεταξύ των ωρών 8.00 μ.μ. και 4.00 π.μ. Είναι οι ώρες που το σώμα μας κυριολεκτικά «βγάζει έξω τα σκουπίδια». Η ακριβής ονομασία αυτής της διαδικασίας είναι «αποτοξίνωση». Τέλος, τη διαδικασία της αναγέννησης των ιστών, το σώμα την πραγματοποιεί μεταξύ των ωρών 4.00 π.μ. και 12.00 το μεσημέρι.
Δυστυχώς, οι συνθήκες της ζωής μας έχουν μειώσει δραματικά το απαιτούμενο επίπεδο αποτοξίνωσης, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να επιτελεστεί με επιτυχία η αναγέννηση των ιστών. Αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον μας επιτίθεται συνεχώς.
Για να δώσουμε στο σώμα μας τη δυνατότητα να αναγεννηθεί, πρέπει πρώτα να αποφύγουμε ορισμένες «απειλές» και στη συνέχεια να βρούμε τρόπο να απομακρύνουμε όσες τοξίνες είναι αδύνατον να αποφύγουμε.
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η μοναδική προφύλαξη που διαθέτουμε ενάντια σε κάθε προερχόμενη από το περιβάλλον απειλή, είναι το «ανοσοποιητικό μας σύστημα». Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου λειτουργεί κανονικά, ο οργανισμός δεν προσβάλλεται από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα διεκπεραιώνει δύο λειτουργίες:
Α) Αφενός διαχωρίζει αυτά που ανήκουν στον οργανισμό, και
Β) Αφετέρου καταστρέφει, εξαλείφει ή απομονώνει όλα αυτά που δεν του ανήκουν
Βεβαίως, αυτές οι δύο λειτουργίες, επιτυγχάνονται μόνο στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ιδανικά.Οι διαταραχές δημιουργούνται όταν το σώμα:
Α) Αναγνωρίζει εσφαλμένα κάποιον εισβολέα και επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό (σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λεύκη, ερυθηματώδης λύκος κτλ)
Β) Αδυνατεί τελείως να αναγνωρίσει τον εισβολέα
Γ) Επιβαρύνεται, λόγω κακής διατροφής, μόλυνσης, τοξικότητας ή καταπόνησης, σε βαθμό που οι επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό του σύστημα είναι μη αναστρέψιμες.
Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος του των τοξινών προσβολών που υφίσταται καθημερινά το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν θα το συνειδητοποιήσουμε, μέχρι να προσβληθούμε από κάποια ασθένεια.
ΑΕΡΑΣ
Πιστεύετε ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι καθαρός; Ο αέρας περιέχει ρύπους, ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο, αλλά κατά κανόνα η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων είναι πολύ χειρότερη. Οι διάφορες βιομηχανίες επιβαρύνουν σε ετήσια βάση το περιβάλλον με 3.000.000.000 (3 δισεκατομμύρια) κιλά τοξινών ουσιών, σύμφωνα με την «Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος». Από αυτές, τα 50.000.000 (πενήντα εκατομμύρια) κιλά θεωρούνται καρκινογόνα.Επίσης, η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, επιδεινώνεται από σωματίδια σκόνης, καπνού, γύρης, υπολείμματα τριχών ή φτερών ζώων, αμμωνία, οικιακά καθαριστικά, ακετόνη (από το ασετόν), βενζόλιο (από τα χαλιά, τα έπιπλα και τα ελαιοχρώματα), χλωροφόρμιο (από τις κουρτίνες, το νερό και τα χαλιά), ατμούς τετραχλωράνθρακα (από το στεγνό καθάρισμα των ρούχων), ατμούς φορμαλδεΰδης (από τα έπιπλα, το κόντρα πλακέ, το πλαστικό)… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος… Κάθε φορά ου εισπνέουμε, καταπίνουμε ή απορροφάμε κάποια τοξίνη, το ανοσοποιητικό σύστημα καλείται να την αντιμετωπίσει.
ΝΕΡΟ
Πιστεύετε ότι το νερό που πίνουμε είναι καθαρό; Το νερό βρύσης περιέχει εκατοντάδες οργανικά και ανόργανα συστατικά. Σύμφωνα με την «Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος», το νερό της βρύσης περιέχει περισσότερες από 700 χημικές ουσίες και μεγάλες ποσότητες μόλυβδου. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται πετροχημικά, οργανοφωσφορικά κατάλοιπα, κυανιούχα άλατα και χημικά στοιχεία όπως στρόντιο, βανάδιο και ουράνιο.
Οι «ρύποι» που ανιχνεύονται στο πόσιμο νερό, κατατάσσονται τέσσερις κατηγορίες:
Α) Τα φυσικά (μικροβιακά) παθογόνα
Β) Τα οργανικά, ανόργανα ή ραδιενεργά χημικά
Γ) Τα απολυμαντικά
Δ) τα χημικά παραπροϊόντα
ΤΡΟΦΗ
Πόσα χημικά πρόσθετα νομίζετε ότι περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Πιθανολογείται ότι υπάρχουν περισσότερες από 3.000 πρόσθετες χημικές ουσίες στην τροφή μας και περισσότερες από 10.000 στην επεξεργασία, την αποθήκευση και τη συντήρησή της. Το σώμα μας είναι αναγκασμένο να αντιμετωπίζει φυτοφάρμακα, (λιπάσματα στα φρούτα και τα λαχανικά), αντιβιοτικά και ορμόνες που εισάγονται με ένεση στα περισσότερα ζώα που εκτρέφονται για το κρέας τους. Ακόμα και τα βιολογικά λαχανικά δεν είναι βέβαιο ότι είναι απολύτως ασφαλή, διότι δεν είμαστε σίγουροι ποτέ για το επίπεδο τοξικότητας του αέρα και του νερού που μολύνει το έδαφος και στη συνέχεια διεισδύει στα φυτά. Επίσης, η κακή διατροφή, ενισχυμένη με ζάχαρη, γλυκά, τηγανητά, αλεύρι που έχει υποστεί επεξεργασία, αλκοόλ κτλ, δεν βοηθάει και πολύ τον οργανισμό.Οι διατροφικές ανεπάρκειες μειώνουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα των οργανισμών να αντιστέκεται στις λοιμώξεις και στις επιπτώσεις τους και γενικότερα την ικανότητα ου ανοσοποιητικού συστήματος.
ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
Επίσης, υπάρχει και μια κατηγορία τοξίνωσης του οργανισμού από τα τρόφιμα, που οφείλεται στα «βαρέα μέταλλα». Τα πιο συνηθισμένα τοξικά μέταλλα που αποθηκεύονται στο σώμα, είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο, το αλουμίνιο και ο υδράργυρος. αυτά τα μέταλλα περιέχονται σε ελάχιστη ποσότητα στις τροφές (συμπεριλαμβάνονται δηλαδή στα ιχνοστοιχεία), είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας. Όταν όμως προέρχονται από άλλη πηγή και εισάγονται στον οργανισμό σε μεγαλύτερες ποσότητες, έχουν τοξική επίδραση.Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, είναι σημαντικό ζήτημα, αφενός διότι καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος και αφετέρου διότι δυστυχώς, η ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων ευνοείται αν τα κύτταρα του σώματος παρουσιάσουν υψηλή συγκέντρωση τοξικών μετάλλων, σε συνδυασμό με μειωμένη παροχή αίματος.
Η τοξίνωση από υδράργυρο μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα σχεδόν κάθε γνωστής ασθένειας, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται ως «σύνδρομο χρόνιας κόπωσης», πόνοι στις αρθρώσεις και κατάθλιψη.
Μερικά ακόμα σημεία και συμπτώματα της τοξίνωσης από βαρέα μέταλλα είναι, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, η δερματίτιδα, ο πονοκέφαλος, η απώλεια μαλλιών, η υπέρταση, ο κνησμός, οι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις. Η δε τοξίνωση, γενικά του οργανισμού, από οποιαδήποτε άλλη αιτία προαναφέραμε, μπορεί να εκδηλώνεται με βήχα, κρυολόγημα, ιγμορίτιδα, πονόλαιμο, καταρροή, διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, αυξημένη χοληστερίνη, διαταραχές του ύπνου, αίσθημα κνησμού, (στα μάτια ή στη μύτη), άγχος, κατάθλιψη, εναλλαγές διάθεσης, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, κακοσμία του στόματος.
Από τη μεγάλη ποικιλία των διαταραχών, είναι εμφανές ότι η τοξικότητα μπορεί να επηρεάζει δυνητικά όλα τα συστήματα του οργανισμού. Είναι απόλυτα λογικό και αναγκαίο να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από την επίθεση που δέχεται καθημερινά από το εξωτερικό περιβάλλον και να διεγείρουμε με φυσικό τρόπο το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού μας, ώστε να αυτό-αποκατασταθεί και έτσι να μας παρέχει τη βέλτιστη προστασία.
Όλα αυτά, μπορούμε να τα πετύχουμε μειώνοντας το επίπεδο της συστηματικής και καθημερινής τοξίνωσης. Είναι πλέον καιρός να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να επηρεάσουμε έτσι, συνολικά την κατάσταση της υγείας μας. Οι επιθέσεις που δέχεται, δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ, οπότε το μόνο που μας μένει να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του. Η «αποτοξίνωση» είναι άκρως απαραίτητη σε όλους μας γιατί επιτρέπει στο σώμα μας να αυτό-αποκατασταθεί, να αναγεννηθεί και να αναζωογονηθεί… Η «αποτοξίνωση» είναι πλέον προσωπική μας υπόθεση!!!