ΝΕΦΡΑ - Μέρος 1




Τα νεφρά μας είναι το φυσικό «φίλτρο» του οργανισμού. Το νεφρικό σύστημα λειτουργεί ως «μονάδα καθαρισμού» που αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα (π.χ. φαρμακευτικές ουσίες). Η απομάκρυνση των τοξινών και του περισσευούμενου νερού από το αίμα, είναι μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών, τα οποία καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 φλιτζάνια του τσαγιού). Με αυτό τον τρόπο, τα νεφρά μας διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.


Μετά τα 40 μας χρόνια, χάνουμε 1% της νεφρικής μας λειτουργίας κάθε χρόνο.


Βήματα για υγιή νεφρά




Εκτός από την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που φθείρουν τις νεφρικές μας λειτουργίες, όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι πέτρες στα νεφρά. Για να τα προστατεύσετε, λοιπόν, πρέπει:

  • Να ρυθμίζετε την αρτηριακή σας πίεση
  • Να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας
  • Να μειώσετε τη χοληστερίνη σας
  • Να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή να χάσετε βάρος όσοι είστε υπέρβαροι
  • Να σταματήσετε το κάπνισμα
  • Να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα
  • Να αντιμετωπίσετε την αναιμία και τις πέτρες στα νεφρά, όσοι έχετε.


Τα φάρμακα που «φαρμακώνουν» τα νεφρά




Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά, ειδικά όταν η λήψη τους είναι χρόνια ή γίνεται υπερκατανάλωση. Αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα για τα νεφρά είναι:




  • Αναλγητικά που λαμβάνονται σε συνδυασμό, για να έχουν πιο άμεση και ισχυρή δράση
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χορηγούνται συνήθως για ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους
  • Ενδοφλέβια αντιβιοτικά



Το νερό καθαρίζει τα νεφρά και το αλάτι τα βλάπτει;



Συχνά ακούμε ότι το αλάτι βλάπτει τα νεφρά μας και ότι το νερό τα καθαρίζει. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση:
  • Το αλάτι δεν επιβαρύνει άμεσα τη λειτουργία των νεφρών. Ωστόσο, επειδή η υπερκατανάλωσή του αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα που βλάπτει τα νεφρά, πρέπει να το αποφεύγετε ή να το καταναλώνετε με μέτρο. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να αποφεύγονται τα γλυκά, όταν κάποιος έχει σάκχαρο, ή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο από ανθρώπους που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Με άλλα λόγια, οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή να αποφεύγονται είναι αυτές που επιδεινώνουν συνήθως τους παράγοντες που προκαλούν νεφρικές βλάβες.
  • Όσον αφορά το νερό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε όσο νερό χρειαζόμαστε και να μην υπερβάλλουμε. Περισσότερο νερό πρέπει να πίνουν μόνο όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά.



Δυστυχώς, η φθορά των νεφρών δεν έχει συμπτώματα. Οι νεφρικές παθήσεις, εξάλλου, εκτός από τη νεφρολιθίαση, δεν πονάνε και έτσι δεν μας ειδοποιούν έγκαιρα. Όταν φτάσουμε να έχουμε συμπτώματα, δηλαδή πολυουρία, νυκτουρία, πρήξιμο στα βλέφαρα και τα πόδια, μπορεί να έχει χαθεί ήδη το 50% της λειτουργίας και των δύο νεφρών. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, όλοι στο πλαίσιο της πρόληψης να ελέγχουμε κατά διαστήματα τη λειτουργία τους με απλές εξετάσεις αίματος. Η κυριότερη μέτρηση είναι αυτή της κρεατινίνης, που δείχνει πόσο καλά τα νεφρά καθαρίζουν το αίμα. Επιβάλλεται, επίσης, η ανάλυση ούρων για την ανίχνευση κυρίως πρωτεϊνουρίας και αιματουρίας. Οι εξετάσεις αυτές είναι ανώδυνες και αξιόπιστες. Οι περισσότερες, άλλωστε, μορφές νεφροπάθειας μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν και η εξέλιξη της νόσου να περιοριστεί αν εντοπιστεί νωρίς.


Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες στους περισσότερούς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 40 χρονών το 50% των κυττάρων στο συκώτι και στα νεφρά είναι βουλωμένα ή νεκρά.


 


Βασικές αιτίες


Πρώτη αιτία: Από μαγειρεμένη τροφή. Η μαγειρεμένη τροφή είναι νεκρή τροφή, δεν έχει ένζυμα (τα ένζυμα καταστρέφονται στις θερμοκρασίες πάνω από 35-48° C), δεν έχει βιταμίνες (επίσης καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες), έχει αλλοιωμένες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και δεν μπορεί να γίνει πέψη μέχρι τέλος.



Δεύτερη αιτία: Από τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσκολοχώνευτες, 2ης ύλης τροφές. Δεν αφομοιώνονται μέχρι τέλος και δημιουργούν άμμο και πέτρες στο συκώτι, στα νεφρά, στο πάγκρεας, στη χοληδόχο και ουροδόχο κύστη, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατοπάθειες, κύρωση του ήπατος, άλατα, αρτηριοσκλήρυνση και κατά συνέπεια νέκρωση του οργανισμού.


Τρίτη αιτία: Από είδη αρτοποιίας όπως ψωμί, κουλούρια, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα, τριμμένες λαπάδες, μακαρόνια, τούρτες, τάρτες - άλλα προϊόντα από αλεύρι, διότι είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και δυσκολοχώνευτες τροφές.

Τέταρτη αιτία: Από αλμυρά, γλυκά και σούπες.

Πέμπτη αιτία: Στο μαγείρεμα και στη πόση χρησιμοποιούν νερό της βρύσης, το οποίο έχει ανόργανα μέταλλα και άλατα, τα οποία δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό και δημιουργούν όλα τα παραπάνω προβλήματα.




Αντιμετώπιση


  • Πίνουμε πολλά υγρά και κυρίως καθαρό νερό, τσάι με αμπελόφυλλα, τσάι με άνηθο, με βάλσαμο, με χυμό λεμονιού.
  • Φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών όπως: Χυμό από καρότο, σέλινο, μαϊντανό και σπανάκι
  • Δεν πρέπει να πίνουμε νερό, το οποίο ήταν για 7 - 8 ώρες σε θερμοκρασίες πάνω από 16 - 18 βαθμούς Κελσίου, διότι σε θερμοκρασίες πάνω από 16 - 18 βαθμούς στο νερό πολλαπλασιάζονται διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
  • Το νερό για πόση και για μαγείρεμα πρέπει να είναι ή αποσταγμένο, ή λιωμένο ή να έχουμε ένα καλό φίλτρο, γιατί το απλό νερό της βρύσης έχει χλώριο και ανόργανα μέταλλα και άλατα, τα οποία δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό και προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση - νέκρωση του οργανισμού, των κυττάρων - άλατα, άμμο και πέτρες στο συκώτι, στα νεφρά, στη χοληδόχο και ουροδόχο κύστη (νεφρολιθίαση, χολολιθίαση).
  • Για να έχουμε λιωμένο νερό, γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια με απλό νερό της βρύσης, τα βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να γίνει πάγος, βγάζουμε και αφήνουμε έξω μέχρι να λιώσει. Όταν λιώσει ο πάγος, βλέπουμε κάτω στον πάτο πολλά άσπρα λεπίδια (ανόργανα μέταλλα και άλατα), τα οποία δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Βγάζουμε το καπάκι για 7 - 10 ώρες μέχρι να εξατμιστεί το χλώριο, βάζουμε στο ψυγείο και μετά το πίνουμε ή χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Το νερό που είναι κάτω το πετάμε.
  • Δεν πρέπει να πίνουμε υγρά 30 λεπτά πριν και 5 - 6 ώρες μετά το φαγητό.
  • Να τρώμε καρπούζι όσο περισσότερο μπορούμε. Να τρώμε επίσης πεπόνι, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, σταφύλια, αγγούρια, ντομάτες, νεκταρίνια, ροδάκινα, τα οποία έχουν 80 - 90% αποσταγμένο καθαρό νερό. Συμβάλλουν στην αποβολή άχρηστων υλών και στη γενική αποτοξίνωση του οργανισμού. Δεν παχαίνουν, ούτε ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, τα σύκα, τα πορτοκάλια.
  • Τα φρούτα, σαλάτες και τους ξηρούς καρπούς να τα τρώμε σαν κανονικό γεύμα.
  • Το βράδυ προσπαθούμε να τρώμε όσο γίνετε νωρίς.
  • Μια φορά τη βδομάδα δεν τρώμε τίποτα, πίνουμε αποσταγμένο ή λιωμένο νερό με χυμό λεμονιού, φυτικά φρέσκα γάλατα, φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά, ή τσάι με βότανα. Μπορούμε να αρχίσουμε από τις 17.00 το βράδυ μέχρι 17.00 της επόμενης μέρας, ή μέχρι το πρωί της μεθεπόμενης μέρας.







Κολικός του νεφρού




Αν μία μικρή πέτρα φτάσει στον ουρητήρα και κολλήσει εκεί, μπορεί να τον αποφράξει εμποδίζοντας την ροή των ούρων και να προκαλέσει κολικό του νεφρού. Είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που συνοδεύεται από ισχυρό πόνο. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισπασμωδικά βότανα όπως το Βιβούρνο ή την Βαλεριάνα, αλλά η κρίση θα σταματήσει εντελώς μόνο όταν μετακινηθεί ή αποβληθεί η πέτρα.


Οι πέτρες στα νεφρά είναι στην πραγματικότητα τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται σε διάφορες διαστάσεις. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, ενώ ο χυμός μούρων βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ένας φυσικός τρόπος πρόληψης είναι η κατανάλωση με σωστή διατροφή για να διασφαλίσουμε με βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα που βοηθούν στη διάλυση των λίθων ή συχνή ούρηση είναι επίσης χρήσιμη και αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά πρέπει επίσης να αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.


Κάλλη Σκαρλάτου


Βιβλιογραφία:
Αποτοξίνωση του ύπατος και της χολής, Dr Andreas Moritz
Το μονοπάτι της υγείας, Μιλένα Βραχωρίτη
8 εβδομάδες για την τέλεια υγεία, Dr Andrew Weil

(Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και/ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο http://kalliskarlatou.blogspot.gr και στα ονόματα των συγγραφέων, ως Πηγή)
Αρχική σελίδα
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και / ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο: Kalli Skarlatou Blog ® Καθώς και στα ονόματα των συγγραφέων ως Πηγή!
| © Copyrights 2015 Kalli Skarlatou Blog ® |