Ονομάζεται "Υπερικό" γιατί έμπαινε επάνω από την εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου...
Επίσης ονομάζεται "Σπαθόχορτο" διότι γιάτρευε τις πληγές από σπαθί...
... Τέλος ονομάζεται και "Βάλσαμο" γιατί με το χυμό του άλειφαν τους νεκρούς για να μην μυρίζουν και γι’ αυτό η διαδικασία αυτή ονομάστηκε βαλσάμωμα...
Είναι φημισμένο από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το ευρύ φάσμα των εφαρμογών του και αναφέρετε συχνά στα ιαματικά σκευάσματα του Γαληνού και του Διοσκουρίδη.
Το Βαλσαμόχορτο έχει αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Το Περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά από τις μάχες.
Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου εμβαπτιστούν σε ελαιόλαδο κι έπειτα αφεθούν στον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες, τότε το χρώμα αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο.
Το έλαιο που λαμβάνεται, είναι το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών.
Εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό, πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους. Επίσης κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα.
Η χρήση του είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
Στη Βοτανο-θεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία ήπιας ως μέτριας μορφής κατάθλιψης, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το βάλσαμο «βότανο της λιακάδας», επειδή δρούσε θεραπευτικά στα μελαγχολικά άτομα.
Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το Hypericum έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «prozaκ», (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη.
Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατ. ασθενείς! Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (πχ απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Βοήθα στη γρήγορη ανάρρωση από βήχα, κρυολόγημα και μολύνσεις του αναπνευστικού.
Το Βαλσαμόλαδο φτιάχνεται από λάδι ελαιόλαδο, γιατί είναι ότι καλύτερο και από άνθη Βαλσαμόχορτου ή Σπαθόχορτου.
Στα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχε έντονη ανάπτυξη της φαρμακολογίας και της κοσμητικής το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών, τραυμάτων, εγκαυμάτων και σε πόνους από κρυολογήματα κτλ.
Κάλλη Σκαρλάτου
Βιβλιογραφία:
Ύλη από σεμινάριο Βοτάνων, Πανδώρα φύση
(Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και/ή των περιεχομένων της, χωρίς τη σαφή αναφορά στο http://kalliskarlatou.blogspot.gr και στα ονόματα των συγγραφέων, ως Πηγή)