Τι είναι η «Ανακλαστική αντίδραση του νευρικού τόξου» του Gr. Bernard Jensen;
Στη 2η εβδομάδα ανάπτυξης, το έμβρυο αποκτά το σχήμα του πρωτογενούς εντερικού σωλήνα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εντερικοί και οι νευρικοί ιστοί συνδέονται στενά. Την 4η εβδομάδα, οι κάλυκες πνευμόνων και ύπατος, αρχίζουν να σχηματίζονται ως διογκώσεις από τον εντερικό και νευρικό ιστό. Την 6η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται και οι κάλυκες των υπολοίπων οργάνων, που είναι επικαλυμμένοι με μία μεμβράνη, που αποτελείται από τους ίδιους ιστούς που σχημάτισαν τους εντερικούς και τους νευρικούς ιστούς, στις πρώτες φάσεις της εμβρυικής ανάπτυξης. ΑΡΑ οι ιστοί του πρωτογενούς εντέρου, περιβάλλουν κάθε όργανο μέσα στο σώμα μας, με δική τους μεμβράνη, που σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εντέρου, συνδέονται ανακλαστικά με ορισμένα όργανα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εκάστοτε «ασθενές» τμήμα του εντέρου, να σχετίζεται με το εκάστοτε «ασθενές» όργανο. ΑΡΑ αποτοξινώνοντας και θεραπεύοντας το «ασθενές» έντερο, κατ΄επέκταση θεραπεύουμε και το «ασθενές» όργανο.
Ποιος είναι ο «Νόμος της Ίασης» του Hering;
Σύμφωνα με το Νόμο της Ίασης του Hering (ομοιοπαθητικός που ίδρυσε την πρώτη σχολή ομοιοπαθητικής στις ΗΠΑ) «Η ίαση λαμβάνει χώρα από μέσα προς τα έξω, από το κεφάλι προς τα κάτω, και με την αντίστροφη σειρά σε σχέση με την πορεία εκδήλωσης των συμπτωμάτων». Ας το αναλύσουμε βήμα-βήμα: «η ίαση λαμβάνει χώρα από μέσα προς τα έξω» δηλαδή από το έντερο που διατηρεί ανακλαστική σχέση με άλλα σημεία του σώματος. «Από το κεφάλι προς τα κάτω» δηλαδή από τα εγκεφαλικά κέντρα που επηρεάζουν τα όργανα με τα οποία σχετίζονται. «Με την αντίστροφη σειρά, σε σχέση με την πορεία εκδήλωσης των συμπτωμάτων» δηλαδή εννοεί ότι η αντίστροφη πορεία οφείλεται στη θεραπευτική κρίση και την αποβολή του τοξικού υλικού, που συνδέεται τόσο με το έντερο, όσο και με τα όργανα που εμπλέκονται στην ασθένεια.
Ουσιαστικά επιβεβαιώνει ο Hering ότι το έντερο αποτελεί την πηγή όλων των νοσημάτων, γιατί είναι ο «βασιλιάς» και φροντίζοντας το έντερο, φροντίζουμε όλο το βασίλειο-σώμα μας.
Πώς η τοξίνωση του εντέρου επιβαρύνει όλο τον οργανισμό;
Όταν είναι δυσβιωτικό το έντερο (δηλαδή έχει αυξημένη συγκέντρωση από μύκητες, παράσιτα, candida) τότε τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, απορροφώνται από το αίμα. Στη συνέχεια το αίμα μεταφέρει αυτές τις τοξικές ουσίες σε όλο τον οργανισμό, εναποθέτοντας μερικές και στους ιστούς.
Αν είναι δε και επιβαρυμένο οποιοδήποτε άλλο από τα 5 συστήματα αποβολής, τότε κατακρατούνται ακόμα περισσότερες τοξίνες. Καθώς οι τοξίνες συσσωρεύονται στους ιστούς, η κυτταρική λειτουργία τροποποιείται. Επιπλέον εμφανίζονται και πεπτικές διαταραχές, γιατί οι εν μέρει χωνεμένες τροφές επιβαρύνουν το πρόβλημα. Όταν εμφανίζεται μία εκφυλιστική ασθένεια, αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες έχουν συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όμως γενικότερα επιβαρύνεται ο οργανισμός μας από τοξίνες και το αποτέλεσμα είναι κόπωση, δυσκοιλιότητα, κακή κυκλοφορία του αίματος, ψωρίαση, έκζεμα, ακμή, αρτηριακή πίεση, ζαχαρώδης διαβήτης, δυσλειτουργίες νεφρών και προστάτη, αναιμία, πονοκέφαλος, ημικρανία κ.α… Αναπόφευκτα ο εξασθενημένος οργανισμός, οδηγείται στην εντερική τοξιναιμία δηλαδή στην αυτό-τοξίνωση. Η αυτό-τοξίνωση ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός απορροφά μεγάλες ποσότητες από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα. Είναι η επίπτωση της κακής διατροφής και του δυσβιωτικού εντέρου.
Τι είναι η Κολίτιδα;
Η κολίτιδα είναι η ερεθιστική κατάσταση του εντέρου, που συχνά συνδέεται με ψυχολογικό στρες. «Κολίτιδα» σημαίνει «φλεγμονή στο κόλον». Όσοι υποφέρουν από κολίτιδα έχουν συνήθως εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, βλέννες, μυϊκές συσπάσεις στην κοιλιακή χώρα, κοιλιακές κράμπες, πόνο, αέρια, τυμπανισμό, αιμορροΐδες και γενικότερη δυσφορία. Η κολίτιδα θεραπεύεται με την απομάκρυνση του αιτίου που την δημιούργησε, δηλαδή πρέπει να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια του στρες και της νεύρωσης. Όσοι υποφέρουν από κολίτιδα, σπαστική κολίτιδα, βλεννώδη κολίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, είναι αγχώδεις, νευρωτικοί, ακατάστατοι γενικότερα στη ζωή τους, συχνά αφηρημένοι και προβληματικοί σε κάποιους τομείς, εξαιτίας της φλεγμονής του παχέος εντέρου, που τους βασανίζει.
Πως σχετίζονται τα συναισθήματα με το έντερο;
Τα συναισθήματα και η διανοητική μας κατάσταση, επηρεάζουν το έντερο σε μεγάλο βαθμό. Κάθε συναίσθημα που μεταβιβάζεται μέσω του νευρικού συστήματος, επηρεάζει την παροχή αίματος στο παχύ έντερο, καθώς επίσης και στους μυς και στο κόλον. Οι σκέψεις μας μπορούν να διευκολύνουν το ανακλαστικό του νευρικού τόξου, ειδικά στους πιο αδύναμους ιστούς του εντέρου. Αυτή είναι η αντίστροφη δράση του ανακλαστικού του νευρικού τόξου. Επίσης ο φόβος και το άγχος έχουν έντονη επίδραση, αφού το σφιγμένο κόλον μπορεί να ανταποκριθεί με διάρροια. Το έντερο παραμένει σφιγμένο μέχρι να καταλαγιάσει ο φόβος και η ανησυχία. Στην περίπτωση δε της κολίτιδας, η ίδια η ασθένεια προκλήθηκε από νευρική ένταση και άγχος.
Τι είναι ο Μετεωρισμός;
Ο βασικός λόγος που προκαλείται ο μετεωρισμός, είναι αέρια στο έντερο. Ορισμένα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμα, ενώ άλλα όπως το θειϊκό υδρογόνο, είναι εξαιρετικά δύσοσμα. Όταν είναι δυσλειτουργικό το έντερο, δημιουργούνται εντερικές διαταραχές και παγιδεύονται τα αέρια, που δημιουργούνται από τις ζυμώσεις και τις σηπτικές διαδικασίες. Τα αέρια μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή πίεση, η οποία εκδηλώνεται και ως διάταση ή πόνος. Όταν δε υπάρχουν εγκολπώματα στο παχύ έντερο, τότε είναι δεδομένα τα αέρια, η δυσφορία και η επαναπορρόφηση των τοξινών, άρα και η αυτό-τοξίνωση. Όσοι υποφέρουν από μετεωρισμό, θα αισθανθούν καλύτερα από το έγχυμα φύλλων μέντας. Εάν το έντερο είναι ερεθισμένο, συνιστάται αφέψημα λιναρόσπορου. Ο χυλός ρυζιού και κριθαριού, επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση του μετεωρισμού. Επίσης τα μήλα γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα οργανικού νατρίου και καλίου και παρέχουν στα εντερικά τοιχώματα αυτά τα απαραίτητα μέταλλα.
Τι είναι οι Αιμορροΐδες;
Είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται στις φλέβες του κάτω μέρους του παχέος εντέρου, που καταλήγει στον πρωκτό. Οι φλέβες αυτές φουσκώνουν και γεμίζουν αίμα κάθε φορά που γίνεται η αφόδευση και η αίσθηση είναι κάψιμο και οξύς πόνος. Όταν δε το έντερο πιέζεται από σκληρά περιττώματα, τότε οι πρησμένες φουσκωμένες φλέβες αιμορραγούν. Συνήθως εκδηλώνονται 2 είδη αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές, και σαν αποτέλεσμα από τη συχνή απώλεια αίματος έχουμε το χαμηλό αιματοκρίτη και την αναιμία. Οι αιμορροΐδες είναι η φυσική συνέπεια της δυσκοιλιότητας και της κολίτιδας, συχνά δε και της παχυσαρκίας.
Στα νεφρά μπορεί να έχουμε επιβάρυνση;
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε όσους καταναλώνουν πολλές ζωικές πρωτεΐνες αποβάλλεται πολύ άζωτο, που είναι μια βλαβερή ουσία για τα νεφρά. Έχουμε επιβάρυνση της ηπατικής λειτουργίας, της νεφρικής λειτουργίας και ασφαλώς επιβάρυνση της εντερικής λειτουργίας, διότι η αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης προκαλεί και αυτή δυσκοιλιότητα.
Σε τι χρησιμεύει η βακτηριακή χλωρίδα;
Το έντερο του ανθρώπου, που έχει μια μεγάλη επιφάνεια 550τ.μ. είναι πλήρως καλυμμένο με χιλιάδες κύτταρα ξένα αλλά συμβιωτικά στον οργανισμό: τις εντερικές βακτηριακές χλωρίδες. Αυτά τα βακτήρια, τα οποία βρίσκονται στο έντερο από τη στιγμή της γέννησής μας, είναι 300 διαφορετικών ειδών, όλα σε ισορροπία μεταξύ τους. Εμείς είμαστε που μέσω της διατροφής τα θρέφουμε και τους επιτρέπουμε να επιβιώνουν. Αυτά μας το ξεπληρώνουν αναπτύσσοντας ορισμένες βασικές λειτουργίες:
- Εγγυώνται τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Συνθέτουν τις βιταμίνες Β1, Β2, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ
- Μεταβολίζουν τα χοληφόρα οξέα που μας κάνουν να χωνεύουμε τα λιπαρά
- Ρυθμίζουν το κοπρώδες υλικό και τα εντερικά αέρια
- Παράγουν φυσικά αντιβιοτικά και ουσίες με αντιβακτηριαδιακή δράση που μπλοκάρουν όλες τις απόπειρες από μέρους των ξένων βακτηριδίων και των βλαβερών μικροοργανισμών να μας βλάψουν και να προκαλέσουν μολύνσεις.
- Προχωνεύουν τα τρόφιμα και διευκολύνουν την αφομοίωση των διαφόρων θρεπτικών ουσιών
- Καταπολεμούν την εμφάνιση αλλεργιών
Από άποψη αισθητικής;
Η κλασική ένδειξη στις γυναίκες είναι η κυτταρίτιδα. Πέρα από τα υγρά που κατακρατούνται και περιέχουν τοξίνες, το ίδιο το λίπος είναι αποθήκη τοξινών. Άλλες ενδείξεις είναι τα φουσκώματα και πρηξίματα στην κοιλιακή χώρα. Επίσης το να μην επιτυγχάνεται εύκολη απώλεια βάρους, ενώ η διατροφή συναινεί σ΄αυτό. Η δυσάρεστη αναπνοή, οφείλεται στην «σκατόλη» ένα τοξικό παραπροϊόν της βακτηριακής δράσης, που καταστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η σκατόλη οφείλει την ύπαρξη της, σε αυξημένη ποσότητα λήψης ζωικής πρωτεΐνης, και η υπέρμετρη ποσότητα της, προσδίδει τη δυσοσμία της αναπνοής.
Κάλλη Σκαρλάτου
Βιβλιογραφία:
Φροντίδα του παχέος εντέρου, Dr Bernard Jensen
Δυσκοιλιότητα, Κολίτιδα, Αιμορροΐδες, Αγωγή Υγείας